Kati Tommila
Hei, olen Kati ja olen työskennellyt riippuvuussairauksien parissa yli 15-vuotta ja luotsannut satoja ihmisiä takaisin raiteille. Jokainen riippuvainen on yksilö, jolla on tarvittavat työkalut toipumiseen itsellään ja minä autan löytämään ne. Erityisosaamisalueitani ovat päihde-, peli- ja läheisriippuvuus sekä niistä johtuvat mielenterveysongelmat. Toimin työssäni suurella sydämellä ja rautaisella ammattitaidolla. Asiakkailta saamani palaute kertoo, että ohjauksessani yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla viisi asiaa; tieteeseen perustuva ymmärrys riippuvuussairauksista, henkilökohtaisuus, oma toipumiskokemus päihde- ja läheisriippuvuudesta yli 20 vuoden takaa, ammatillisuus sekä pitkä ja laaja työkokemus.
Ohjaukseni on toipumiskeskeistä ja päämääränä on aina sinun elämänlaatusi kokonaisvaltainen paraneminen. Kohtaan jokaisen riippuvaisen tasavertaisena ihmisenä, joka on oman elämänsä paras asiantuntija, mutta sotkeutunut riippuvuuden tai omien haasteidensa verkkoon. Yhdessä setvimme verkkoa ja opastan sinua pitämään verkkosi ojennuksessa vastaisuudessakin.
Ohjaus poistaa häpeää ja syyllisyyksiä, antaa ymmärrystä riippuvuussairauden mekanismeista sekä helpottaa psyykkistä oireilua (ahdistuneisuus, masennus, paniikkihäiriö, unettomuus). Perhe- ja ihmissuhteiden eheytyminen ovat aina keskeisessä asemassa.
Ohjaajana olen helposti lähestyttävä vertainen ja kuuntelija, mutta myös jämäkkä opastaja. Perehdyn jokaisen asiakkaan tilanteeseen yksityiskohtaisesti. Tuon osaamisellani ja kokemuksellani turvallisuutta toipumispolulle. Lupaan tehdä parhaani, että sinä saat elämäsi takaisin raiteille ja opit elämään riippuvuussairautesi kanssa hyvää ja omannäköistäsi elämää.
Asiakastyön lisäksi olen vastannut päihdeklinikan toiminnasta huikean tiimin kanssa, kehittänyt hoitokonsepteja sekä kouluttanut sote-alan ammattilaisia, luennoinut yrityksissä, oppilaitoksissa ja kunnissa eli olen päihdekentän varsinainen jokapaikanhöylä.
Tiedän omasta kokemuksestani, että avun pyytäminen on vaikeaa. Tiedän kokemuksestani myös sen, että avun pyytäminen ja vastaanottaminen ovat parhaita päätöksiä, joita riippuvainen voi tehdä.
Mielelläni juttelen kanssasi lisää!
Kati Tommila, MtpLH, PAT
Toimitusjohtaja
Asiantuntija
Vastaava ohjaaja
Kouluttaja

ASIAKASPALAUTTEITA KATILLE:
Ohjaus erittäin tehokasta ja tiivistä settiä.
Kannustava ja lämmin ilmapiiri. Ammattitaitoinen ohjaaja. Erittäin lämminhenkinen, hyväksyvä ja asiantunteva. Olen tuntenut itseni tärkeäksi ja kuulluksi. Minua ei ole tuomittu. Helposti lähestyttävä.
Aikataulullisesti joustava. Ohjaaja kiinnostunut.
Tärkeintä oli ohjaajan omat kokemukset ja tietotaito, joka antaa luottamusta toipumiseen.
Hyviä työkaluja sekä keskusteluita.
Kati olet kova mimmi, jatka samaan malliin!
Lue Aamulehden artikkeli alkoholismista perheessä:
Kotimaa
Raitistunut tamperelainen Kati Tommila kertoo, millainen kulissi jouluna on kotien seinien sisällä – ”Alkoholistille tyypillistä on suorittaa täydellistä joulua”
Alkoholismi koskettaa Suomessa satoja tuhansia ihmisiä. Tamperelainen Kati Tommila kertoo, että sairauden takia tänäkin jouluna lukemattomissa suomalaiskodeissa eletään piinallisia ja ahdistavia hetkiä. Tilannetta ei helpota se, että joulun pyhät ovat tänä vuonna pitkät.

Raitistunut alkoholisti ja päihdetyön ammattilainen ja yrittäjä Kati Tommila arvioi, että tänäkin jouluna tilanne kärjistyy valitettavan monessa kodissa. Tämä tarkoittaa traumaattisia kokemuksia niin lapsille kuin aikuisille.
KUVA: OSSI AHOLA / AAMULEHTI
24.12.2023 5:30
Aamulehti
23 vuotta raittiina ollut alkoholisti Kati Tommila tietää, millaista ahdistusta ja pelkoa joulun pyhät tarkoittavat sadoille tuhansille suomalaisille, jotka tänäkin jouluna joutuvat viettämään jouluaan ympäristössä ja ilmapiirissä, jonka tunnelmaa hallitsee alkoholi.
Edessä häämöttävät pitkät pyhät tarkoittavat katastrofaalista joulua erityisesti alkoholismia sairastavien läheisille. Tommila sanoo suoraan, että alkoholistille pitkät pyhät tarkoittavat lupaa juoda monta päivää.
Tamperelainen Tommila arvioi, että tänäkin jouluna tilanne kärjistyy valitettavan monessa kodissa. Tämä tarkoittaa traumaattisia kokemuksia niin lapsille kuin aikuisille. Osa tilanteista näkyy myös poliisin, pelastuslaitoksen, turvakotien ja auttavien puhelimien tilastoissa.
Äärimmilleen tilanne ajautuu myös perheissä, jossa alkoholistin juominen kielletään.
”Jos alkoholisti on vastentahtoisesti juomatta, tunnelma on kireä ja ärtynyt ja alkoholisti turhautunut ja syyttelevä. Kuin tikittävä pommi, jonka sytytyslankaa läheiset koittava kontrolloida”, Tommila kertoo.
KUKA?
Kati Tommila
Perustanut Raiteille oy:n syksyllä 2023.
Raiteille oy hoitaa valtakunnallisesti päihde-, peli- ja läheisriippuvaisia sekä riippuvuussairauksista kärsiviä läheisiä.
Tarjoaa matalan kynnyksen avopalveluja pääsääntöisesti työelämässä oleville riippuvaisille.
Tommila on työskennellyt riippuvuussairauksien parissa yli 15-vuotta.
48-vuotias neljän lapsen äiti. Asuu Tampereella.
Raitistunut alkoholisti. Ollut raittiina vuodesta 2000.
Auttanut 15 vuoden aikana noin tuhatta alkoholistia sekä heidän läheisiään.
Kulissit kunnossa
Kati Tommila on ollut raittiina vuodesta 2000. Tommila kertoo, että ennen raitistumista, kulissit pysyivät pitkään kasassa.
”Koti oli aina puhdas, itsellä jakkupuku päällä ja lapset siisteissä vaatteissa. Neljän seinän sisällä kaikki ei kuitenkaan ollut kunnossa. Juomattomuuspäätökset eivät pitäneet ja se myös söi itsetuntoa”, Tommila muistelee.
Myöhemmin mukaan tulivat univaikeuden sekä ahdistus. Kun sairaus eteni, hauskasta sosiaalisesta juomisesta tuli eristäytynyttä ja pakonomaista. Lopulta Tommila hakeutui lääkäriin.
Tommila sanoo, että lääkärin sanat, jotka aluksi loukkasivat, olivat hänen pelastuksensa. ”Hän uskalsi ottaa asian puheeksi. Hän sanoi suoraan, ettei kyseessä ole masennus tai ahdistus, vaan että minä olen alkoholisti ja tarvitsen päihdehoitoa.”
Ensimmäinen ajatus Tommilalle oli, miksi lääkäri haukkuu häntä. ”Lopulta se oli tosi helpottavaa, kun asioista puhuttiin niiden oikeilla nimillä. Helpottavaa oli myös tajuta, ettei alkoholismi tarkoita sitä, että ollaan sillan alla, vaan se koskettaa ihmisiä sosioekonomiseen taustaan katsomatta”.
Lääkäri ohjasi Tommilan toipumiskeskeiseen Minnesota-malliseen hoitoon.

Tamperelainen Kati Tommila on auttanut uransa aikana noin tuhatta alkoholistia sekä heidän läheisiään.
KUVA: OSSI AHOLA / AAMULEHTI
Toipuminen toi työn
Noin viisi vuotta raitistumisen jälkeen Tommila loukkasi selkänsä. Aikaisemmin kokkina työskennelleelle Tommilalle tämä tarkoitti kouluttautumista uuteen ammattiin.
Tommila on opiskellut lähihoitajaksi, päihdealan ammattitutkinnon sekä päihdelääketieteen perusteet. Yksityisellä päihdeklinikalla hän työskenteli 15 vuotta vastaavana ohjaajana ja myös päihdepalveluiden kehitysjohtajana.
Kaksi alakouluikäistä lasta sai kuitenkin miettimään, kuinka työn tekeminen olisi mahdollista tehdä mahdollisimman joustavasti omien arvojen mukaisesti.
Yrittäjyys oli ollut mielessä vuosia. Tommila sanoo, että vuosien pohtiminen konkretisoitui omaksi yritykseksi syyskuussa.
Tommila sanoo, että sen lisäksi, että työtä on mahdollista rytmittää muuhun arkeen sopivaksi, hän voi kehittää työtään nyt kehittää työtään pitkäjänteisesti omaan työkokemukseensa täysin omien arvojen mukaisesti alkoholistien ja heidän läheistensä auttamiseksi.
Tavallisia isiä ja äitejä
Tommila on kohdannut uransa aikana noin tuhat alkoholistia sekä lukuisia heidän omaisiaan. Hän kertoo häpeän olevan valtava, ja erityisesti lapset kantavat tätä taakkaa
”Lapsille muodostuu herkästi myös häpeän identiteetti, vaikka heillä ei ole mitään tekemistä vanhempien uupumisen, kiukun tai alkoholismin kanssa.”
Tommila kertoo kerran joulun alla tavanneen noin kymmenvuotiaan lapsen, joka koki perheenjäsenensä alkoholismin asiana, joka kosketti ainoastaan häntä. Tommila sanoo, että tämä kokemus kertoo siitä, millaisia paineita kulissien takana elävät lapset kokevat.
Iso osa alkoholisteista on tavallisia työssä käyviä perheen isiä ja äitejä ja juominen tapahtuu kotona neljän seinän sisällä. Tällöin myös kulissien ylläpitäminen on mahdollista, myös jouluna.
”Alkoholistille tyypillistä on suorittaa täydellistä joulua. Tällöin on kova stressi päällä. Useimmilla joulu menee touhuamiseen, stressaamiseen ja hössöttämiseen, jotta jouluna kaikki on varmasti täydellistä”.
Tommila sanoo, että kulissi on osa sairautta. Joulun hössöttäminen tarkoittaa alkoholistille sitä, ettei mennä sieltä, mistä aita on matalin, vaan halutaan rakentaa kaunista pintaa.
Joka viides riskikäyttäjä
Arvion mukaan noin kuusi prosenttia väestöstä on alkoholiriippuvaisia. Päihdelääketieteen emeritusprofessori Hannu Alho pitää todennäköisenä, että määrä on tätä korkeampi, noin kymmenen prosenttia. Heidän lisäkseen noin 20 prosenttia väestöstä on alkoholin riskikäyttäjiä.
Erilaisia riippuvuuksia vuosikymmeniä tutkinut ja hoitanut Alho muistuttaa, ettei sairaus katso sosioekonomista asemaa ja sairaus voi kehittyä kenelle tahansa: yksineläjille, perheellisille ja työssä käyville.
Alho sanoo, että erityisesti yksinäisille alkoholisteille on vaikeaa aikaa. Hän sanoo, että henkilöillä, joilla ei ole ketään juominen voi jatkua koko joulun. Alho kannustaakin yksinäisen ihmisen tuntevia kutsumaan heidät jouluna kylään tai vierailemaan heidän luonaan. Alho sanoo, että tällä on merkittävä rooli katkaisemaan alkoholin jatkuva käyttö pitkien pyhien aikana.
MITÄ?
Alkoholiriippuvuus
Krooninen sairaus, jossa on keskeistä pakonomainen tarve käyttää alkoholia.
Riippuvuuteen vaikuttaa perinnölliset tekijät, hyvä alkoholin sietokyky tai vaikeus tunnistaa humaltumisensa astetta.
Stressi sekä monet mielenterveyden häiriöt lisäävät alkoholiriippuvuuden kehittymisriskiä.
Toipumisen kannalta tärkeää on pakonomaisen alkoholin käytön laukaisevan tilanteen tunnistaminen, ymmärtäminen ja ratkaiseminen muilla tavoin.
Alkoholiriippuvuuden hoidon perusta ovat psykososiaaliset hoidot, joita voidaan tehostaa lääkehoidoilla.
Lähde: Duodecimin Terveyskirjasto
Valtava järkytys
Tommila kertoo alkoholismin olevan valtava järkytys läheisille. Hän sanoo, että apua on saatavilla sekä alkoholistille, mutta myös heidän läheisilleen.
Alkoholistin osalta avun vastaanottamisen aikaikkuna on kuitenkin hyvin pieni. Tommila sanookin, että paras aika saada läheinen hoitoon on krapula, jolloin ongelman myöntäminen on helpompaa. Tällöin potilas tarvitsee apua nopeasti. Tommila sanoo, että hoidon tulee alkaa muutaman päivän sisällä.
"Alkoholisti ei voi odottaa viikkoja, sillä krapulan jälkeen pitää taas alkaa ryyppäämään.”
Vaikka Tommila työskentelee raskaiden aiheiden parissa, hän kertoo jaksavansa siksi, että valtaosa ihmisistä, noin seitsemän kymmenestä onnistuu raitistumaan.
”Pystyn ja haluan kulkea alkoholistien rinnalla. Kaikki lähtee kuitenkin itsestä ja siitä, että myöntää alkoholismin ja on valmis ottamaan apua vastaan. Tämä vaatii rohkeutta, mutta se on täysin mahdollista”.

Kati Tommila.
KUVA: OSSI AHOLA / AAMULEHTI