top of page
Etsi

Mitkä ovat läheisriippuvuuden oireet?

  • Raiteille
  • 21.2.2024
  • 2 min käytetty lukemiseen

Tunnistaako läheisriippuvuuden merkit?

Läheisriippuvuus ei aina ole riippuvuutta toisesta ihmisestä vaan se pitää sisällään ison joukon erilaisia vahingollisia toiminta- ja käyttäytymismalleja. Toimintamallit ovat joskus toimineet hyödyllisinä selviytymiskeinoina vaikeissa ja lähes kestämättömissä elämäntilanteissa. Muuntautumalla haitalliseen ympäristöön ihminen on välttynyt negatiiviselta tunnekokemukselta omaksuen tiettyjä puolustusmekanismeja. Puolustusmekanismit ovat olleet siis hyödyllisiä ja joskus jopa hengissä säilymisen ehto. Kun elämäntilanne ja olosuhteet muuttuvat eikä enää tarvitsisi puolustautua, on tietystä haitallisesta toimintamallista tullut itselle normaalia.

Raiteille auttaa tunnistamaan näitä merkkejä, jotta voit hakea apua ja tukea ajoissa. Yksi yleisimmistä oireista on liiallinen tarve miellyttää ja palvella toista ihmistä. Tämä voi ilmetä esimerkiksi jatkuvana huolenpitona toisen hyvinvoinnista, jopa omien perustarpeiden kustannuksella. Läheisriippuvainen henkilö voi myös tuntea suurta ahdistusta ajatuksesta olla erossa toisesta henkilöstä, mikä voi johtaa kontrolloivaan käytökseen.

Läheisriippuvainen ei teeskentele olevansa masentunut. Hän teeskentelee olevansa kunnossa.

Läheisriippuvaiselle diagnosoidaan usein esimerkiksi masennus, ahdistuneisuushäiriö, akuutti stressireaktio, rytmihäiriö tai uupumus. Toisaalta moni läheisriippuvainen on puskenut elämäänsä omavoimaisesti eteenpäin vahvuudentunnossaan eikä hakeudu avun piiriin. Toiset purkavat pahaa oloaan pakonomaisella urheilulla, tappavalla työtahdilla, kaiken kontrolloinnilla tai shoppailulla. Yhteisenä tekijänä tässä monimuotoisessa riippuvuusvyyhdissä on, että elämä on selviytymistaistelua, jossa ei ole sijaa rentoudelle, hyvinvoinnille tai heittäytymiselle. Jos hoito keskittyy vain oireiden lievittämiseen, käyttäytymismalli ei muutu. Hoidon tulee siis aina kohdistua läheisriippuvuudesta irrottautumiseen, jolloin elämänlaatu kohenee pysyvästi.

Rajat hämärtyvät Kun ihminen kärsii läheisriippuvuudesta, hänen on usein vaikea asettaa terveitä rajoja itsensä ja toisen henkilön välille. Tämä voi ilmetä vaikeutena sanoa "ei" tai puolustaa omia oikeuksiaan. Raiteille tarjoaa työkaluja ja tukea, joiden avulla voit oppia tunnistamaan ja asettamaan omat rajasi. Rajojen puute voi johtaa siihen, että läheisriippuvainen henkilö ottaa vastuulleen toisen ihmisen ongelmia ja tunteita. Tämä voi olla erityisen haitallista, jos toinen henkilö kärsii esimerkiksi päihdeongelmista tai muista käyttäytymishäiriöistä. Läheisriippuvuus voi myös johtaa siihen, että henkilö unohtaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja elämästään.

Tunteiden vuoristorata Läheisriippuvuuteen liittyy usein voimakkaita tunteita, kuten pelkoa hylätyksi tulemisesta, syyllisyyttä ja häpeää. Nämä tunteet voivat vaihdella ääripäästä toiseen, ja Raiteille auttaa ymmärtämään näiden tunteiden juurisyitä ja käsittelemään niitä terveellä tavalla. Tunteiden hallitsemattomuus voi johtaa epäterveisiin käyttäytymismalleihin, kuten konfliktien pelko, pakonomaiseen tarpeeseen etsiä toisen hyväksyntää tai jatkuvaan pelkoon menettää toinen henkilö. Tämä voi aiheuttaa suurta stressiä ja ahdistusta, ja on tärkeää hakea apua, jotta voi oppia käsittelemään tunteitaan paremmin.

Itsetunnon heikkeneminenLäheisriippuvuuden taustalla ovat usein heikko käsitys omasta itsestä ja huono itsetunto. Pelätessään konflikteja ja torjuntaa läheisriippuvainen ei pysty sanomaan toisille; ei. Tavallista on joutua hyväksikäytetyksi ihmissuhteissa tai työelämässä ja tasavertainen suhde toisiin ihmisiin on haastavaa. Toisaalta läheisriippuvuus voi ilmentyä vahvuuteen sairastumisena ja tarpeena rakentaa kova panssari ympärilleen läheisyyden pelossa. Läheisriippuvainen voi todistella itselleen ja muille olevansa täysin riippumaton ja luottaa vain itseensä. Ristiriitaisista piirteistä huolimatta tärkeimpänä tekijänä ovat emotionaaliset ongelmat. Läheisriippuvaisen on vaikea tunnistaa omia tunteitaan ja tarpeitaan. On tärkeää tunnistaa tämä kierre ja työskennellä sen katkaisemiseksi. On tärkeää muistaa, että läheisriippuvuudesta toipuminen on mahdollista, ja se alkaa ensimmäisestä askeleesta kohti apua ja tukea. Raiteille on tukemassa sinua matkallasi kohti itsenäisempää ja onnellisempaa elämää.

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan keskusteluun, joka ei sido sinua mihinkään. puh. 0452627410 kati@raiteille.fi www.raiteille.fi

Kerromme lisää riippuvuudesta, sen vaikutuksista riippuvaiseen ja läheiseen sekä ennen kaikkea tuomme toivoa ja konkreettisia työkaluja toipumiseen. Pääset purkamaan huolesi ihmiselle, on aikoinaan kulkenut saman polun, sillä kenenkään ei tarvitse selvitä yksin. Joskus pieni askel oikeaan suuntaan on elämän kannalta se suurin. Laitetaan yhdessä elämä takaisin raiteille.

​Kaikki yhteydenotot käsitellään nopeasti ja ehdottoman luottamuksellisesti.

 
 
bottom of page